Nedsynkning af underlivs organer, er en meget almindelig tilstand blandt kvinder. Man regner med, at helt op mod 50 % af alle kvinder, der har været igennem graviditet og fødsel har en nedsynkning. Det er ikke alle som er påvirket eller har symptomer.
Nedsynkning
Nedsynkning af underlivets organer kaldes også genital prolaps. Det er en tilstand som kan give symptomer såsom tyngdefornemmelse, smerter eller
generende lyd ved samleje, tendens til forstoppelse, urininkontinens, lændesmerter (on/off), besvær med at holde en tampon i skeden.
Ved en nedsynkning er der tale om, at underlivet organer synker ned i skeden. Det kan dreje sig om blæren, der synker ind i skedens forvæg (cystocele). Det kan være livmoderen der synker ned i skeden (uterusprolaps), eller endetarmen der synker ind i skedens bagvæg (rectocele), og så kan det være tyndtarmen der synker ned i skeden (enterocele). Man kan godt opleve at have flere nedsynkninger på en gang.
En nedsynkning inddeles i grader:
- Grad 1: Nedsynkningen er højt i skeden, og giver ingen symptomer
- Grad 2: Nedsynkningen sidder fortsat højere i skeden, men kan ved
belastning/udtrætning evt. komme under hymenalranden. Dette vil give
varierende symptomer – ofte en ”tampon-fornemmelse” - Grad 3: Nedsynkningen er ved indgangen til skeden eller kommer let
udenfor skedeåbningen ved belastning fx host. Kan ofte give symptomer
som mere konstante. - Grad 4: Total prolaps
Hvorfor får man nedsynkning?
En nedsynkning sker grundet svækkelse i bækkenet muskler og bindevæv.
Det opstår ofte i forbindelse med en fødsel, fordi der sker en stor belastning og efterfølgende svækkelse af bækkenbunden.
Større bristninger, tvillingefødsler, store børn samt antallet af fødsler er med til at øge risikoen. Derudover kan nedsynkning opstå som følge af overvægt, kronisk hoste, forstoppelse eller manglende bækkenbundstræning. De hormonelle forandringer der sker i overgangsalderen kan også resultere i nedsynkning, da østrogen stopper og svækkelse af bækkenbundens
muskler/bindevæv.
Er du i tvivl?
Så er du altid velkommen til at tage kontakt.
Janne er specialuddannet GynObs og her dermed viden indenfor området
omkring nedsynkninger. Man kan gøre rigtig meget, hvis man ved der er tale om en nedsynkning. Det er ofte først symptomgivende når den har udviklet sig til en grad 2.
Man kan desværre ikke træne nedsynkninger på plads igen. Men man kan træne sin bækkenbund, så symptomerne bedres, og man øger støtten til organerne.
Dette kan hjælpe til bremse udviklingen af nedsynkningen, og forebygge at den kommer på et stadie, hvor fx operation er nødvendig. Derudover er en del kvinder hjulpet med et støttepessar, en slags ring som sættes op i skeden med henblik på at støtte underlivets organer.
Hvis du oplever symptomer er det vigtigt at blive undersøgt, og få igangsat den rette træning for dig.

JANNE MØLGAARD HANSEN
Fysioterapeut
Udannet Fysioterapeut B.Sc. UCN 2014
Kinesio taping, Association International KT1
McKenzie Part A+B
Fysio Flow træning og behandling
GLA:D Knæ og Hofte
DUGOF