Alle kvinder der har født, uanset om det vaginalt eller ved kejsersnit, har brug for at genoptræne bækkenbunden efter fødslen. De hormonelle forandringer og den øgede vægt i graviditeten er en stor belastning for underlivet, og derfor er det en god ide hurtigt efter fødslen at have fokus på bækkenbunden.
Som andre muskler i kroppen, kan bækkenbundsmusklerne også få skader, blive overbelastet, for slappe, for spændte eller ysfunktionelle. Problemer med bækkenbunden kan blandt andet komme til udtryk som smerter, tyndefornemmelse eller nkontinens af både urin og afføring.
For at det fungere optimalt, skal bækkenbunden både kunne spænde op og holde spændingen, når bugtrykke stiger (fx host eller hop), samt kunne give slip igen bagefter.
Med alderen, efter operationer, ved forstoppelse, ved fysisk eller psykisk stress og specielt efter graviditet og fødsel kan musklerne blive dysfunktionelle, for slappe eller for spændte. En overspændt bækkenbund vil ofte være ledsaget af smerter, da man kan få underlivssmerter af at spænde for meget i musklerne i og omkring underlivet.
Det vil også kunne give musklerne svære arbejdsbetingelser, så man får problemer med at holde tæt, fordi de ikke reagerer hurtigt nok med en spænding ved øget bugtryk.
En slap bækkenbund vil ofte give problemer med at holde tæt, fordi musklerne ikke understøtter underlivs organerne korrekt.
Bækkenbunden er en skålformet muskelgruppe, som dækker bunden af bækkenet fra halebenet, til siderne og frem mod kønsbenet.Bækkenbunden understøtter underlivet organer, og ved sammentrækning (knib), bevæger den sig fremad. Det er på denne måde den lavet et ”knæk” på både endetarm, skede (hos kvinden) og urinrøret og dermed kan holde tæt for urin, luft og afføring.
Mange kvinder har efter graviditet og fødsel større eller mindre skade på bækkenbunden og de omkringliggende strukturer. Det kan være meget individuelt, hvilke symptomer man oplever. Lige efter fødslen er det ganske normalt i, at have smerter og være lidt utæt for urin og luft. Dem med større bristninger kan også opleve, at være utætte for afføring hvis deres ringmuskel har været beskadiget.
Det er meget individuelt, hvor lang tid det tager at komme sig efter graviditet og fødsel. Oplever du ikke bedring efter 1-2 måneder, kan det være du har behov for lidt hjælp til at få problemerne til at forsvinde igen. Langt de fleste kvinder som oplever følger efter graviditet og fødsel kan hjælpes, men problemerne forsvinder ikke af sig selv.
Undersøgelse og behandling:
Genoptræningen af bækkenbunden efter graviditet og fødsel er vigtig.
Det handler om at genetablere kontakten til sit underliv og bækkenbund igen. Det kan være svært at mærke de første knib efter fødsel – især hvis der er sket stor skade på muskulaturen. I starten skal du lære at skabe kontakten til bækkenbunden igen, hvorefter fokus er at din træning bliver en del af dine dagligdags aktiviteter såsom at løfte dit barn.
Det er en god investering, at blive undersøgt og vejledt af en GynObs fysioterapeut, der er specialuddannet til at undersøge og behandle bækkenbundsproblemer.
- Undersøge og vurdere muskelstyrke, timing af knib, udholdenhed, koordination og eventuelle skader på muskulaturen
- Vaginal /anal undersøgelse
- Vurdere muskulaturens spændingsniveau
- Planlægge et træningsprogram der passer til den enkelte person
- Vurdere effekten af træningen
Oplever du problemer, eller vil du gerne yde en forbyggende indsats for dit
underliv?
Få hjælp hos Støvring FysioCenter til individuel tilpasset genoptræning efter graviditet og fødsel.

JANNE MØLGAARD HANSEN
Fysioterapeut
Udannet Fysioterapeut B.Sc. UCN 2014
Kinesio taping, Association International KT1
McKenzie Part A+B
Fysio Flow træning og behandling
GLA:D Knæ og Hofte
DUGOF